10-те най-странни дървета и плодове в света

Съобщение за грешка

  • Файлът не може да бъде създаден.
  • Файлът не може да бъде създаден.

1. Питая

pit-tree

Питаята е плод, известен с необичайния си цвят и слабителното си действие. Известна е и като „Драконовият плод”. Принадлежи към семейство кактуси и расте в Централна и Южна Америка и някои части на югоизточна Азия.

Плодът е продълговат и ярко розов. По кората има бодливи израстъци. Във вътрешността, която е месеста, има множество малки черни семенца. Най-популярна е консумацията на плода, охладен с малко лимонов сок. Питаята цъфти само през нощта.

2. Дуриан

Durian 03 05

Дуриан е тропическо дърво, разпространено главно в Югоизточна Азия. Плодът дуриан е известен и с името „Царят на плодовете”. Черупката му е много трудна за махане. Когато все пак успеете да се справите с нея, ще усетите странния му и доста остър аромат.

Плодът има вкус, подобен на този на бадемите. Той е голям и бодлив. Богат е на минерали и хранителни вещества. Плодът достига 4 кг тегло. Миризмата му е толкова силна и странна, че е забранен за пренасяне в превозни средства в някои азиатски страни.

3. Карамбола

karambola 03 05

За родини на карамболата (Averrhoa carambola) се смятат остров Цейлон и Молукските острови. Дървото се отглежда от много векове в цяла Югоизточна Азия. Расте в тропически климат и има уникален вкус- нещо като смес от папая, портокал и грейпфрут.

Плодовете са овални, с 5- 6 добре изразени ребра, които придават характерния изглед на звезда на напречните резени. Кората им е тънка и жълто-оранжева. Сърцевината е сочна и жълта.

Узрелите плодове се консумират пресни. Могат да се добавят към салати, ястия с авокадо и морски дарове, дори към сладкиши. Зелените плодове могат да се мариноват като туршия или да се сварят заедно със скариди.

Цветовете също имат кисел вкус и могат да се прибавят към салати. Плодът има ниско съдържание на мазнини и голямо количество витамин С.

4. Рамбутан

rambutan 03 05

Рамбутанът е тропическо растение. Расте в Индия, Виетнам и Малайския архипелаг.

Плодът е голям колкото кестен и има виненочервена кора с бодли.Богат е на витамин С. Консумира се в прясно състояние и е подходящ за плодови салати.

5. Кивано

kivano 03 05

 

 

 

Родината на киваното (Cucumis metuliferus) е Африка. Известен е и с името Африканска рогата краставица, но може да расте добре и в Калифорния.

Плодът е богат на фибри и витамин С. Прилича на тиква с бодли и е оранжев. Вътрешността му е зелена и има вкус на тиква, краставица и банан. Недостатък са многото семена.


6. Аноната

anona 03 05

Аноната (Annona squamosa) е американско тропическо дърво, познато и като захарна ябълка. Плодът е зелен и с дебела кора. Вътрешността е оформена като малки сочни скилидки.

7. Миракулин

mirakulina 03 05

„Плодът чудо” (Synsepalum Dulcificum) може би изглежда нормално, но има невероятни качества. Има способността да придава на киселите храни сладък вкус.

Ако хапнете от плода и след това изядете лимон, той ще има вкус почти на бонбон. Плодът е малък и червен и наистина може напълно да обърка вкусовите ни рецептори. Родината му е Африка.

8. “Грозният плод”

ugli fruit 03 05

“Грозният плод” (Ugli fruit) e цитрусов плод- кръстоска между грейпфрут и мандарина. Родината му е Ямайка. Името си получава заради грозния си външен вид. Има сбръчкана жълто- зеленикава кожа.

9. Черимоя

cherimoya 03 05

Черимоята (Annona cherimola) има сладко кисел вкус, който може да се сравни с този на смес от ананас, банан и ягода.Семената му са отровни и могат да доведат дори до парализа, ако се инжектира сока от тях.

Дървото расте в долината на Андите на височина 1500 м над морското равнище от Колумбия до Перу. Вътрешността на плода се консумира предимно в суров вид.

10. Физалис

Physalis 03 05

Физалисът (Physalis) е род растения от семейство Картофови. Подобно на доматите, Физалисът има остър, освежаващ вкус и може да се използва в салати или за конфитюри и желета.

Physaliss 03 05

Плодовете са оранжеви и приличат на малки доматчета, които са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка. Тя се формира от изсъхналия цвят на растението.

 

 

 

Коментари

Hello, my name is Morty Goldman; I just stumbled upon your site - stigabe.com - I'm sorry to write in such an odd manner, I thought to call you but I didn't want to take up your time. What I have to say may be of great interest to you. Did you know that an overwhelming majority of businesses, organizations and celebrities buy likes and followers? What, you thought your competitor's likes and followers are organic and naturally gained? Ha ha. Just recently Gangman Style ( http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0 ) reached a record 2 billion views. Now imagine the scale of Gangnam Style's popularity being applied to your business! This is exactly how I deliver results to my clients - and I assure you that you'll be overwhelmingly pleased with the outcome.

Give us a call: +1 (877) 410-4002
or visit us at http://www.SuperbSocial.net

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
Image CAPTCHA
Въведете символите от картинката.